Att skapa en framgångsrik spontanansökan: Tips

En spontanansökan är en ansökan om anställning som skickas till ett företag utan att det finns en utannonserad tjänst. Genom att skicka en spontanansökan kan  öppna upp möjligheter till arbete som annars inte skulle ha varit tillgängliga. Vi tar reda på hur man gör spontanansökan bra samt diskutera fördelarna och nackdelarna med denna ansökningsmetod.

Illustration av en person som skriver ett CV
Anställningsintervju. - Illustration

Få jobb som nyexaminerad – Tips som hjälper på vägen

Vi utforskar några strategier för att hjälpa dig att landa ditt första jobb efter examen.

Fler inlägg

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Tips på hur du gör en framgångsrik spontanansökan:

Vad är en spontanansökan?

En spontanansökan är en form av jobbansökan som skickas till en arbetsgivare utan att det finns någon specifik utannonserad tjänst. Istället för att vänta på att en ledig plats ska annonseras ut, tar du själv initiativet och visar ditt intresse för att arbeta inom företaget. Det kan vara ett effektivt sätt att komma i kontakt med arbetsgivare och skapa möjligheter för framtida anställning.

Hur gör man en bra spontanansökan?

1. Forskning:

Innan du skickar in en spontanansökan bör du göra grundlig forskning om företaget du är intresserad av. Lär dig om deras verksamhet, värderingar och eventuella behov som de kan ha i framtiden. Detta hjälper dig att anpassa din ansökan på ett sätt som visar att du förstår företagets behov.

2. Personligt brev:

Ett personligt brev är en viktig del av en spontanansökan. Skriv en övertygande och välformulerad text där du beskriver dina färdigheter, erfarenheter och hur du kan bidra till företaget. Anpassa brevet till företagets profil och visa att du har gjort din hemläxa.

3. CV:

Se till att ditt CV är uppdaterat och tydligt strukturerat. Betona de erfarenheter och kompetenser som är relevanta för det arbete du är intresserad av. Var konkret och fokusera på resultat och prestationer.

4. Nätverk:

Utöver att skicka in en spontanansökan kan det vara fördelaktigt att nätverka inom företaget eller branschen. Kontakta personer som arbetar där och försök få mer information om eventuella kommande möjligheter. Ett etablerat nätverk kan öka dina chanser att bli uppmärksammad.

På Job by Instep har vi ett stort nätverk av arbetsgivare som vi matchar med arbetssökande. Läs mer om våran tjänst

Fördelar med spontanansökningar:

1. Ökad möjlighet: 

Genom att skicka en spontanansökan öppnar du upp möjligheter som kanske inte är tillgängliga via traditionella jobbannonser. Företag kan vara imponerade av ditt initiativ och överväga att skapa en anställning åt dig.

2. Mindre konkurrens: 

När du söker på en utannonserad tjänst är konkurrensen oftast hög, medan en spontanansökan kan göra att du är den enda personen som blir beaktad för en potentiell roll. Det minskar antalet kandidater som du behöver konkurrera mot.

3. Visar motivation och initiativtagande: 

Genom att skicka en spontanansökan visar du ditt intresse och engagemang för företaget. Det visar att du är redo att ta initiativ och att du verkligen vill arbeta där.

Utmaningar med spontanansökningar:

1. Begränsad respons: 

Eftersom det inte finns någon utannonserad tjänst kan arbetsgivaren välja att inte svara på din spontanansökan. Det kan vara frustrerande att inte få någon återkoppling eller veta om din ansökan överhuvudtaget har lästs.

2. Oklara möjligheter: 

Genom att skicka en spontanansökan vet du inte om företaget har några aktuella behov eller om de kan erbjuda en anställning. Det kan vara svårt att bedöma om ditt initiativ kommer att leda till något konkret.

Sammanfattning:

En spontanansökan kan vara en effektiv metod för att komma i kontakt med arbetsgivare och öppna dörrar till arbetsmöjligheter som annars inte skulle ha varit tillgängliga. Genom att göra grundlig forskning, skapa en övertygande ansökan och nätverka kan du öka dina chanser att få en anställning. Trots att spontanansökningar kan vara tidskrävande och osäkra i resultatet, kan de erbjuda fördelar som mindre konkurrens och möjlighet att visa motivation och initiativtagande.

Behöver du hjälp ut i jobb? På Job by Instep så coachar vi arbetssökande ut i arbete eller studier. Ansök idag!

Arbetar på datorn

Skapa nya kontakter

Vad är egentligen en bra LinkedIn-profil? Vi hjälper dig med tips som maxar din profil.

Anställningsintervju. - Illustration

Jobbcoachens viktiga roll - Vägledning och stöd

En jobbcoach har en mångsidig roll och erbjuder skräddarsydd hjälp beroende på individers behov och mål.

coachen barbara

Jobbcoachen Barbara

“När någon av mina deltagare sedan kommer ut till arbete eller studier så känner jag att jag har vunnit.”

kvinna sitter vid datorn och gråter täcker hennes ansikte med händerna. - Illustration

Hur du hittar de dolda jobben: Guide till effektiv jobbsökning

Vi utforskar strategier och tips för att hjälpa dig att bättre förstå och utnyttja de dolda jobben på arbetsmarknaden.