Att skapa en framgångsrik spontanansökan

En spontanansökan är en ansökan om anställning som skickas till ett företag utan att det finns en utannonserad tjänst. Genom att skicka en spontanansökan kan  öppna upp möjligheter till arbete som annars inte skulle ha varit tillgängliga.

Illustration av en person som skriver ett CV

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Tips på hur du gör en framgångsrik spontanansökan:

Vad är en spontanansökan?

En spontanansökan är en form av jobbansökan som skickas till en arbetsgivare utan att det finns någon specifik utannonserad tjänst. Istället för att vänta på att en ledig plats ska annonseras ut, tar du själv initiativet och visar ditt intresse för att arbeta inom företaget. Det kan vara ett effektivt sätt att komma i kontakt med arbetsgivare och skapa möjligheter för framtida anställning.

Hur gör man en bra spontanansökan?

  • Gör research om företaget

Innan du skickar in en spontanansökan bör du göra din research om företaget du är intresserad av. Hur funkar deras organisation? Vilka är deras värderingar? Detta hjälper dig att anpassa din ansökan på ett sätt som visar att du förstår företagets behov.

  • CV och personligt brev:

Ett personligt brev är en viktig del av en spontanansökan. Skriv en övertygande och välformulerad text där du beskriver dina färdigheter, erfarenheter och hur du kan bidra till företaget. Anpassa brevet till företagets profil och visa att du har gjort din hemläxa.

Se till att ditt CV är uppdaterat och tydligt strukturerat. Betona de erfarenheter och kompetenser som är relevanta för det arbete du är intresserad av. Var konkret och fokusera på resultat och prestationer.

  • Se till att nätverka 

Utöver att skicka in en spontanansökan kan det vara fördelaktigt att nätverka inom företaget eller branschen. Kontakta personer som arbetar där och försök få mer information om eventuella kommande möjligheter. Ett etablerat nätverk kan öka dina chanser att bli uppmärksammad.

På Job by Instep har vi ett stort nätverk av arbetsgivare som vi matchar med arbetssökande. Läs mer om våran tjänst

Fördelar med spontanansökningar:

  • Ökad möjlighet: 

Genom att skicka en spontanansökan öppnar du upp möjligheter som kanske inte är tillgängliga via traditionella jobbannonser. Företag kan vara imponerade av ditt initiativ och överväga att skapa en anställning åt dig.

  • Mindre konkurrens: 

När du söker på en utannonserad tjänst är konkurrensen oftast hög, medan en spontanansökan kan göra att du är den enda personen som blir beaktad för en potentiell roll. Det minskar antalet kandidater som du behöver konkurrera mot.

  • Visar motivation och initiativtagande: 

Genom att skicka en spontanansökan visar du ditt intresse och engagemang för företaget. Det visar att du är redo att ta initiativ och att du verkligen vill arbeta där.

Sammanfattning:

En spontanansökan kan vara en effektiv metod för att komma i kontakt med arbetsgivare och öppna dörrar till arbetsmöjligheter som annars inte skulle ha varit tillgängliga. Genom att göra din research, skapa en stark ansökan och nätverka kan du öka dina chanser att få en anställning. Trots att spontanansökningar kan vara tidskrävande kan de erbjuda fördelar som mindre konkurrens och nya möjligheter.

Behöver du hjälp ut i jobb? På Job by Instep så coachar vi arbetssökande ut i arbete eller studier. Ansök idag!

Job By Instep Nytt

Laura stöttar arbetssökande

Som jobbcoach i Rusta och Matcha känner Laura en fördjupad glädje i att stötta andra ut i arbete.

Från arbetssökande till VD

Läs mer om Ulf’s inspirerande resa från arbetssökande till VD.

Coachen som driver framgång

Jobbcoachen berättar mer om sin roll som coach i programmet Rusta och Matcha 2.

 

 

Från arbetssökande till VD

Jobb  I  13 Mars 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Laura stöttar arbetssökande

Intervju  I  30 Jan 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Coachen driver framgång

Intervju  I  16 Januari 2024  I   Lästid 1 min