Hur du hittar de dolda jobben:  Guide till effektiv jobbsökning

Att hitta jobb är inte alltid en enkel uppgift. Många jobbannonser publiceras på kända jobbsöksidor men det finns också ett betydande antal “dolda jobb” som inte annonseras offentligt. Dessa dolda jobb är ofta fyllda genom nätverk och personliga kontakter. Vi ger strategier och tips för att hjälpa dig att bättre förstå och utnyttja de dolda jobben på arbetsmarknaden.

Kvinna som på kvällen sitter vid datorn
Illustration av en person som skriver ett CV

Att skapa en framgångsrik spontanansökan: Tips

Hur man gör den bra samt vad är fördelarna och nackdelarna med denna ansökningsmetod.

Fler inlägg

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Tips på hur du hittar de dolda jobben

Vad är dolda jobb?

Dolda jobb är positioner som företag planerar att fylla, men som ännu inte har annonserats offentligt. Detta kan bero på flera skäl:

1. Intern rekrytering: Företag föredrar ofta att fylla lediga positioner internt genom befintliga anställda innan de letar efter externa kandidater.

2. Rekommendationer: Många företag förlitar sig på rekommendationer från nuvarande eller tidigare anställda när de söker nya medarbetare. Dessa rekommendationer kan leda till att positioner inte annonseras offentligt.

3. Hemliga rekryteringsbehov: Ibland är företag i början av rekryteringsprocessen och vill hålla sina planer hemliga av olika skäl.

Hur hittar du de dolda jobben?

Nätverkande

Att bygga och underhålla ett starkt professionellt nätverk är avgörande. Delta i branschmöten, seminarier och konferenser. Anslut dig till professionella plattformar som LinkedIn och håll kontakten med tidigare kollegor och chefer. Många dolda jobb fylls genom rekommendationer från nätverket.

Intervjuer

Bjud in personer inom ditt nätverk, inklusive tidigare kollegor eller branschexperter, till informella intervjuer. Dessa samtal kan ge dig insikt i företag som kan vara på väg att rekrytera eller har dolda rekryteringsbehov.

Följ företag

Håll dig uppdaterad om företag du är intresserad av att arbeta för. Följ deras nyheter, prenumerera på deras nyhetsbrev och se om de deltar i branschevenemang, vilket kan indikera att de har öppna positioner.

Rekryteringsbyråer

Kontakta rekryteringsbyråer som är specialiserade inom din bransch. De har ofta insyn i dolda jobb och kan koppla ihop dig med relevanta arbetsgivare.

På Job by Instep har vi ett stort nätverk av arbetsgivare som vi matchar med arbetssökande. Läs mer om vår tjänst

Att konkurrera om de dolda jobben

Skapa en stark digital närvaro

Uppdatera din LinkedIn-profil och andra professionella sociala medieplattformar. Använd nyckelord som är relevanta för din bransch och dina färdigheter.

Anpassa ditt CV och personliga brev

Anpassa din ansökan till varje specifik position du söker. Betona de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för arbetsgivaren.

Förbered dig för intervjuer

Om du blir inbjuden till en intervju, var noggrann med din forskning om företaget och positionen. Visa hur dina färdigheter och erfarenheter kan bidra till deras framgång.

Var proaktiv

Kontakta direkt personer på företaget om möjligt och uttryck ditt intresse för deras organisation och hur du kan bidra.

Sammanfattning:

Att hitta dolda jobb kräver tålamod, nätverkande och en strategisk ansats. Genom att investera tid och ansträngning i att utforska de dolda jobben kan du öka dina chanser att hitta spännande karriärmöjligheter som inte annonseras offentligt. Kom ihåg att nätverka aktivt, vara väl förberedd och vara proaktiv i din jobbsökning är nyckeln till att lyckas med att hitta och landa de dolda jobben på arbetsmarknaden.

Behöver du hjälp ut i jobb? Våra erfarna jobbcoacher kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb.  Ansök idag!

Arbetar på datorn

Skapa nya kontakter

Vad är egentligen en bra LinkedIn-profil? Vi hjälper dig med tips som maxar din profil.

Jobbcoach Masud

Jobbcoachen Masud

“Vi finns här utav en anledning. Vi ska genom coachning hjälpa dem att nå sina mål”

coachen barbara

Jobbcoachen Barbara

“När någon av mina deltagare sedan kommer ut till arbete eller studier så känner jag att jag har vunnit.”

Anställningsintervju. - Illustration

Jobbcoachens roll:

Vägledning och stöd för att nå arbetsmål.