Få jobb som nyexaminerad – Tips som hjälper på vägen

Att söka jobb som nyexaminerad kan vara både spännande och utmanande. Du har äntligen avslutat din utbildning och är redo att ta steget ut i arbetslivet.  Vi ser närmre på några strategier för att hjälpa dig att landa ditt första jobb efter examen.

Anställningsintervju. - Illustration
Jobbcoachen Somayeh

Drivkraften att hjälpa

“Min drivkraft har i alla år handlat om att försöka hjälpa människor på ett eller annat vis.”

Fler inlägg

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Tips på hur du kan få jobb som nyexaminerad:

1. Skapa ett stark CV och personligt brev:

Ditt CV och personliga brev är viktiga verktyg för att göra ett starkt första intryck på arbetsgivare. Anpassa ditt CV efter den specifika tjänst du söker och betona relevanta kurser, projekt, praktikplatser eller examensarbeten du har genomfört under din utbildning. Var tydlig och koncis i din presentation och använd starka aktionsord för att beskriva dina prestationer. I det personliga brevet, visa upp din passion och motivation för det specifika företaget och rollen du söker.

2. Gör din forskning om arbetsmarknaden:

För att öka dina chanser att få anställning som nyexaminerad är det viktigt att göra din forskning om arbetsmarknaden. Utforska de företag och organisationer som intresserar dig och ta reda på vilka typer av jobb de erbjuder. Läs om deras värderingar, produkter/tjänster och eventuella senaste framsteg. Att vara väl förberedd och visa upp din kunskap om företaget under intervjun kan ge dig en fördel gentemot andra kandidater.

3. Praktik- och traineeprogram:

Många företag erbjuder praktik- och traineeprogram för nyexaminerade. Dessa program ger dig möjlighet att få praktisk erfarenhet inom ditt område och samtidigt bygga upp ditt professionella nätverk. Utforska olika företags webbplatser och karriärportaler för att hitta sådana program och ansök till dem. Även om praktik- och traineeplatser kanske inte är permanenta jobb kan de vara ett värdefullt steg in i arbetslivet och ge dig möjlighet att bevisa din potential.

4. Nätverka och dra nytta av alumnnätverket:

Ditt alumnnätverk kan vara en ovärderlig resurs när du söker jobb som nyexaminerad. Använd ditt universitets alumnnätverk för att få insikter, råd och möjligheter till jobb. Delta i alumnevenemang, karriärmässor och andra branschevenemang för att knyta kontakter med yrkesverksamma inom ditt område. Var aktiv på professionella nätverksplattformar som LinkedIn och anslut dig till branschspecifika grupper för att utöka ditt nätverk och öppna dörrar till jobbmöjligheter.

5. Utveckla och visa upp dina färdigheter:

Som nyexaminerad kan du kanske sakna arbetslivserfarenhet, men du kan fortfarande betona och visa upp dina färdigheter. Identifiera de färdigheter som är eftertraktade inom ditt område och se till att utveckla dem. Det kan vara tekniska färdigheter, kommunikationsförmåga, problemlösningsförmåga eller ledarskapskompetens.
Ta del av onlinekurser, workshops eller praktiska projekt för att förbättra dina färdigheter och inkludera dem i ditt CV och under intervjuer.

Sammanfattning:

Att få jobb som nyexaminerad kan vara en utmaning, men med rätt strategier och förberedelser kan du öka dina chanser att landa din första anställning efter examen. Genom att skapa ett stark CV och personligt brev, göra din forskning om arbetsmarknaden, utforska praktik- och traineeprogram, nätverka aktivt och utveckla och visa upp dina färdigheter kan du övertyga arbetsgivare om att du är redo att påbörja din professionella karriär. Var tålmodig, optimistisk och fortsätt att förbättra och anpassa din jobbsökningsstrategi. Med uthållighet och engagemang kan du snart nå dina karriärmål.

Behöver du hjälp ut i jobb? På Job by Instep så coachar vi arbetssökande ut i arbete eller studier. Ansök idag!

Arbetar på datorn

Skapa nya kontakter

Vad är egentligen en bra LinkedIn-profil? Vi hjälper dig med tips som maxar din profil.

Jobbcoach Masud

Jobbcoachen Masud

“Vi finns här utav en anledning. Vi ska genom coachning hjälpa dem att nå sina mål”

coachen barbara

Jobbcoachen Barbara

“När någon av mina deltagare sedan kommer ut till arbete eller studier så känner jag att jag har vunnit.”