Kämpade med arbetslösheten under pandemin – Läs om Aseds resa

– Läs vår intervju med deltagaren Ased som mötte många svårigheter på hans resa när han kom till Sverige. Hans hårda arbete lönade sig och efter sin tid i Rusta & Matcha fick han jobb.

Deltagaren Ased

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Tidigare deltagaren Ased berättar om sin resa

Så började livet i Sverige

När Ased kom till Sverige så hade han aldrig pluggat och kunde inte språket. Men genom mycket vilja och hårt arbete så började livet i Sverige.
“Jag lärde mig språket själv hemma och efter 5-6 månader så kunde jag svenska. Efter det jobbade jag på restaurang i 8 år och jag drev också en egen restaurang i Stockholm. Sedan pluggade jag till taxiförare och jobbade sedan som det i ca två år. Jag var arbetslös i nästan 3 år innan jag fick det jobbet jag har nu. Allt jag ville var bara att jobba, det kunde vara vilket jobb som helst”.

“Det är ett jättebra jobb, jag känner mig väldigt glad. Det är seriösa arbetsgivare, ärliga chefer, ärlig personal och härliga människor”

Svårt att hitta jobb

Utmaningarna radade upp sig i resan efter jobb där språk, ålder och andra krav försvårade processen.
“Det har varit jätte jobbigt. Arbetsgivarna har alltid högsta kraven på den som söker ett jobb. Man måste ha studerat eller ha något intyg. De människor som som inte har en utbildning eller en smal utbildning är det jättesvårt för. Ibland hade de krav på andra språk, på min ålder och de frågade vart jag kom ifrån. Det har varit svårt att hitta jobb när man inte är född i landet. Speciellt när jag inte kunde läsa och skriva när jag först kom hit. Även om jag jobbat inom restaurangbranschen var det ändå svårt att hitta ett jobb. Jag sökte inom alla områden”.

Rusta & Matcha resulterade i jobb

Det hårda arbetet och tiden i Rusta & Matcha resulterade i ett jobb för Ased.
“Det är ett jättebra jobb, jag känner mig väldigt glad. Det är seriösa arbetsgivare, ärliga chefer, ärlig personal och härliga människor. Jag är jättenöjd med jobbet jag fick”.

Tips till arbetssökande

“Vi har möjligheter i Sverige. Jag knackade alla dörrar, jag frågade kompisar, kollade på Facebook, jag ringde runt, jag åkte ut till arbetsgivare på plats och sa att jag ville ha jobb. Var aktiv själv, det är inte bara någon annan som ska pusha dig, du måste anstränga dig själv också”.

På Job by Instep hjälper vi arbetssökande ut på arbetsmarknaden. Vill du veta mer om programmet som Ased fick jobb via? Läs mer om Rusta & Matcha 

Job By Instep Nytt

Laura stöttar arbetssökande

Som jobbcoach i Rusta och Matcha känner Laura en fördjupad glädje i att stötta andra ut i arbete.

Från arbetssökande till VD

Läs mer om Ulf’s inspirerande resa från arbetssökande till VD.

Coachen som driver framgång

Jobbcoachen berättar mer om sin roll som coach i programmet Rusta och Matcha 2.

 

 

Från arbetssökande till VD

Jobb  I  13 Mars 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Laura stöttar arbetssökande

Intervju  I  30 Jan 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Coachen driver framgång

Intervju  I  16 Januari 2024  I   Lästid 1 min