Våra jobbcoacher hjälper dig med arbetsintervju tips!

– Att lyckas på arbetsintervjun är avgörande för om du får tjänsten eller inte, därför är det viktigt att förbereda sig inför arbetsintervjun. Ta del av arbetsintervju tips från våra jobbcoacher.

5 personer som sitter vid ett runt bord och jobbar

Är du ovan vid intervjuer? Då är det extra viktigt att du tränar inför intervjun.

Jobbcoacherna tipsar

Jobbcoachen Hamideh

Jobbcoachens passion för att hjälpa andra

“Min stora passion är att hjälpa människor att komma ut på arbetsmarknaden”

1. Hur förbereder man sig inför en arbetsintervju?

För att lyckas bra på arbetsintervjun kan det vara bra att förbereda sig innan, det finns olika knep och tankar som är viktiga att ta med sig på vägen. Så hur förbereder man sig inför en arbetsintervjuTa del av tips från våra jobbcoacher.

 

2. Gör research om företaget

Det första och viktigaste steget är att göra en bakgrundskoll gällande arbetsgivarens verksamhet. Det är viktigt att du läser på om dess historik, arbetsuppgifter, eventuella utmärkelser osv så att du kan uppvisa ditt intresse vid arbetsintervjun. Om du är påläst kan du föreställa dig vad som kan tänkas behöva lyftas fram om ens egna kompetenser när man går på arbetsintervjun.  Gå igenom annonsen och få en förståelse för vad företaget efterfrågar.

 

3. Träna på arbetsintervjufrågor

Kolla upp vanliga arbetsintervju frågor och försöka formulera dig så gott det går, för att förbereda dig inför intervjun. Är du ovan vid intervjuer? Då är det extra viktigt att du tränar inför intervjun. Detta kan du göra antingen tillsammans med någon i din omgivning eller via hemsidor. En förberedd intervjuperson ger ett större intryck och det lindrar eventuell nervositet. Öva med en vän eller familjemedlem i form av rollspel där du ställs dessa frågor.

Öva på frågor som är vanliga att arbetsgivaren ställer på en intervju, det kan till exempel vara:

 

  -Kan du berätta om dig själv?

 -Vad är dina starka respektive svaga sidor?

 -Hur hanterar du stressiga situationer?

 -Jobbar du bäst i grupp eller ensam?

-Varför söker du just detta jobb?

-Varför ska vi anställa just dig?

-Har du några frågor till oss?

4. Klä dig rätt

Utöver att träna på intervjufrågor så gör det första intrycket gör mycket. Därför är det bra att läsa om företagets klädkod. Du ska självklart vara bekväm också, men tänk på att hellre vara överklädd än att inte anstränga dig alls

Tänk på att ha ögonkontakt med den som intervjuar dig.

Viktigt att tänka på under arbetsintervjun

– Vad man ska tänka på under intervjun är minst lika viktigt som hur man förbereder sig. Det är nu du tar med dig alla förberedelser och omvandlar dom till kraftfulla hjälpmedel under intervjun.

  • Kom i tid – Det är jätte viktigt att du är i tid till arbetsintervjun, ett gott första intryck är en viktig start inför intervjun. Kom hellre för tidigt än att vara sen, se till att kolla upp vart platsen för intervjun innan så att du kan planera din färd.
  • Behåll ögonkontakt – Försök vara lugn och tänk på att ha ögonkontakt med den som intervjuar dig. Genom att bibehålla ögonkontakt så ger du ett trovärdigt och seriöst intryck.
  • Ha med ansökshandlingar – Se till att ha med viktiga ansökshandlingar som CV och personligt brev samt eventuella arbetsprover under intervjun. Det kan vara bra att ha framför dig om det är något du vill lyfta fram eller om någon saknar en kopia.

Behöver du hjälp ut i jobb? På Job by Instep så coachar vi arbetssökande ut i arbete eller studier. Ansök idag!

Kvinna skriver på datorn

Hur skriver man ett riktigt bra CV?

Dags att söka jobb? -Att skriva ett CV

Deltagaren Ante på arbetsplatsen

Ante fick jobb efter 60

“Det helt och hållet min jobbcoachs förtjänst att jag fick ett arbete”

Arbetar på datorn

Raqiya motiverar sina deltagare

“Jag motiverar mina deltagare som jag coachar genom att jag är förstående”