...

Intervju med jobbcoachen Justina – Betonar vikten av att inte ge upp

– Läs vår intervju med jobbcoachen Justina som har stor erfarenhet av att arbeta med människor. Hon berättar mer om sin roll och vad den innebär samt hur hon hjälper arbetssökande att nå sina mål.

Jobbcoachen Justina

Behöver du hjälp att hitta jobb? Vi har erfarna jobbcoacher som coachar jobbsökare ut på arbetsmarknaden. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig

Intervju med jobbcoachen

Erfarenhet av olika branscher

Justina har jobbat inom flera olika branscher och haft flera olika roller.
“Jag har tidigare arbetat inom vård, skola, restaurang, HR, rekrytering och som jobbcoach. Har alltid gillat att jobba med människor, har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge jag har fått jobba med människor”.

“Har alltid gillat att jobba med människor, har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge jag har fått jobba med människor.”

Jobbcoach på Job By Instep

Justina har jobbat inom flera olika branscher och haft flera olika roller.
Allt från vården, skola, restaurang, HR, rekrytering men också som jobbcoach. Justina har alltid gillat att jobba med människor, det har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge hon har fått jobba med människor.

Idag arbetar hon som jobbcoach på Job by Instep. Där hjälper hon deltagaren med sin målbild och hur de kan nå sitt slutgiltiga steg. När en deltagare startar brukar Justina börja med ett uppstartsmöte med deltagaren där de analyserar hur de kan hjälpa deltagaren. Ibland vill de arbeta och ibland vill de studera. Tillsammans i teamet hjälper de deltagarna att skapa och upprätthålla ansökshandlingar.
“Vi bjuder in till rekryteringsträffar där dom får träffa arbetsgivare. Vi sätter upp olika aktiviteter där de får hjälp med olika saker som kan underlätta i jobbsökandet, det kan vara allt från intervjuteknik till hur man hittar de dolda jobben”

Yrket som jobbcoach

Justina fortsätter att prata om sin vilja att hjälpa människor. Vilket är en stor del av yrket som jobbcoach, hon betonar dock att hon kanske inte alltid kan göra allt för alla men att göra sitt bästa för räcker långt.
“Antingen fem minuter på ett drop-in besök eller under flera månader på återkommande träffar och aktiviteter med mig och mina kunniga kollegor.
Vi ska hjälpa människor och dem kanske befinner sig i ett svårt skede i livet så det är alltid lite bättre att vara ödmjuk även om jag och mina kollegor måste sätta gränser ibland eftersom det finns regler att följa och en hel del ansvar att axla men det är ju så på alla nivåer och i alla roller”.

Med rollen följer både ansvar och befogenheter.
“Dem flesta söker jobb eller praktik. Det är kul när man ser en konkret, snabb förändring. Många deltagare studerar Svenska för invandrare, SFI och Svenska som andraspråk, SAS. Det är en mer långsam förändring men helt plötsligt så flyter språket på och det syns på hela deras kroppsspråk att dem vågar och vill prata bara på svenska. Den förändringen är också jättekul att se hos personen för dem blir mer sig själva och mer avslappnade”

“Tänk på vad du gillar att göra, vad dina kortsiktiga och långsiktiga mål är och vad du drömde om som liten. “

Tips till arbetssökande

Slutligen betonar hon hur viktigt det är att  prova sig fram på flera olika fronter. Praktisera eller jobba inom det du vill lära dig mer av och är nyfiken på, för då vet du om du ska fortsätta inom den branschen eller vill byta roll kanske.
“Det är också ett bra sätt att få referenser, erfarenheter av jobbet och lära sig alla olika datasystem. Man får en ökad trygghet i sin roll och ökat självförtroende, fler kontakter och lär sig vad man själv är bra på eller vad man borde förbättra”.

Ibland byter människor preferenser för att man utvecklas som människa och det är aldrig fel att testa, känna efter och prova på nya roller eller yrken.
“Tänk på vad du gillar att göra, vad dina kortsiktiga och långsiktiga mål är och vad du drömde om som liten.  Som anställd eller som egen firma eller någon annan bolagsform. Oftast behöver man inte tänka så snävt. Idag finns även ett nytt studiestöd för dem som är över 40 år men som vill byta yrke fast det ska vara mot ett bristyrke men jag vill gärna tipsa fler om det för i Sverige finns det bra möjligheter att studera om man är intresserad av det”.

På Job by Instep hjälper vi arbetssökande ut på arbetsmarknaden. Vill du veta mer om programmet där Justina hjälper människor ut i arbete? Läs mer om Rusta och Matcha.

 

Job By Instep Nytt

Laura stöttar arbetssökande

Som jobbcoach i Rusta och Matcha känner Laura en fördjupad glädje i att stötta andra ut i arbete.

Från arbetssökande till VD

Läs mer om Ulf’s inspirerande resa från arbetssökande till VD.

Coachen som driver framgång

Jobbcoachen berättar mer om sin roll som coach i programmet Rusta och Matcha 2.

 

 

Från arbetssökande till VD

Jobb  I  13 Mars 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Laura stöttar arbetssökande

Intervju  I  30 Jan 2024  I   Lästid 2 min

 

 

Coachen driver framgång

Intervju  I  16 Januari 2024  I   Lästid 1 min

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.