Jobbcoachen Justina

Intervju med jobbcoachen Justina

– Läs vår intervju med jobbcoachen Justina som har stor erfarenhet av att arbeta med människor. Hon berättar mer om sin roll och vad den innebär samt hur hon hjälper arbetssökande att nå sina mål.

Har alltid gillat att jobba med människor, har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge jag har fått jobba med människor.

Berätta lite om dig själv

Jag heter Justina och har jobbat inom flera olika branscher och haft flera olika roller. Jag har tidigare arbetat inom vård, skola, restaurang, HR, rekrytering och som jobbcoach. Har alltid gillat att jobba med människor, har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge jag har fått jobba med människor.

Jobbcoachen Justina

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Justina och har jobbat inom flera olika branscher och haft flera olika roller. Jag har tidigare arbetat inom vård, skola, restaurang, HR, rekrytering och som jobbcoach. Har alltid gillat att jobba med människor, har inte spelat sådan stor roll vad det har varit för yrke så länge jag har fått jobba med människor.

Vad är din roll på Job by Instep?

Jag arbetar som jobbcoach/handledare på Job by Instep. När en deltagare startar brukar vi börja med ett uppstartsmöte med deltagaren där vi analyserar hur vi kan hjälpa deltagaren. Ibland vill de arbeta och ibland vill de studera. Jag hjälper deltagaren med sin målbild och hur de kan nå sitt slutgiltiga steg.

Tillsammans i teamet hjälper vi deltagarna att skapa och upprätthålla ansökshandlingar. Vi bjuder in till rekryteringsträffar där dom får träffa arbetsgivare. Vi sätter upp olika aktiviteter där de får hjälp med olika saker som kan underlätta i jobbsökandet, det kan vara allt från intervjuteknik till hur man hittar de dolda jobben.

Vilka driver dig i din roll som jobbcoach?

Jag vill mest hjälpa människor. Sen kanske jag inte alltid kan göra allt för alla men jag gör mitt bästa för dem jag råkar träffa på i livet. Antingen fem minuter på ett drop-in besök eller under flera månader på återkommande träffar och aktiviteter med mig och mina kunniga kollegor.
Vi ska hjälpa människor och dem kanske befinner sig i ett svårt skede i livet så det är alltid lite bättre att vara ödmjuk även om jag och mina kollegor måste sätta gränser ibland eftersom det finns regler att följa och en hel del ansvar att axla men det är ju så på alla nivåer och i alla roller.

Man har både ansvar och befogenheter. Dem flesta söker jobb eller praktik. Det är kul när man ser en konkret, snabb förändring. Många deltagare studerar Svenska för invandrare, SFI och Svenska som andraspråk, SAS. Det är en mer långsam förändring men helt plötsligt så flyter språket på och det syns på hela deras kroppsspråk att dem vågar och vill prata bara på svenska. Den förändringen är också jättekul att se hos personen för dem blir mer sig själva och mer avslappnade Kul att se! 

Vad hittar du på när du inte jobbar?

Jag brukade faktiskt göra yoga, dansa pardans, allt från klassiska danser till rumba och salsa eller träna crossfit. Jag umgås med min pojkvän, mina vänner och min familj. 

Vilka är dina tips till arbetssökande?

Gör det Du vill. Vet du inte vad, prova dig fram på flera olika fronter. Praktisera eller jobba inom det du vill lära dig mer av och är nyfiken på, för då vet du om du ska fortsätta inom den branschen eller vill byta roll kanske. Det är också ett bra sätt att få referenser, erfarenheter av jobbet och lära sig alla olika datasystem. Man får en ökad trygghet i sin roll och ökat självförtroende, fler kontakter och lär sig vad man själv är bra på eller vad man borde förbättra.

Tänk på vad du gillar att göra, vad dina kortsiktiga och långsiktiga mål är och vad du drömde om som liten. Ibland byter människor preferenser för att man utvecklas som människa och det är aldrig fel att testa, känna efter och prova på nya roller eller yrken. Som anställd eller som egen firma eller någon annan bolagsform. Oftast behöver man inte tänka så snävt. Man kan tex studera oavsett hur jobbigt det var som liten. Ta ett steg i taget varje dag. Sök lite jobb och sen blir man vassare. Idag finns även ett nytt studiestöd för dem som är över 40 år men som vill byta yrke fast det ska vara mot ett bristyrke men jag vill gärna tipsa fler om det för i Sverige finns det bra möjligheter att studera om man är intresserad av det.

Idag kanske man kan använda sig av sociala medier, Youtube eller vad som, men det beror på i vilken bransch man söker jobb och hur väl man gör sig framför kameran och vad man vill uppnå. Det ska kännas bra att söka jobb och man kan knacka dörr och dela ut sitt CV men man kan också komma till oss för att få lite mer specifika tips för just dig
2022-11-07

“Jag ville arbeta och sökte massor av jobb men under pandemin fanns det inga”

20 Juli 2022 – Lästid 3 minuter

Mer läsning

“Ett av de mest effektiva sätten är att gå med en leverantör så Job by Instep”

27 Maj 2022 – Lästid 3 minuter

“Det är verkligen intressant att ha att göra med olika deltagare och kunna hjälpa dem att komma in på arbetsmarknaden”

21 November 2022 – Lästid 2 minuter